Friday, December 3, 2010

Excited

Assalamualaikumwarahmatullah..

mcm x percaya aku update blog niyh..
punye lah x brape nk lme tnggalkan blog berhabuk niyh..
rzeki dari ALLAH..alhamdulillah masih lg diberi kesempatan utk m'update blog niyh..

hmm..mengisi mse cuti yg x brape nk b'cuti..
siapkan assignment yg x siap2..
haish =.='
eyp,! jgn putus asa sara..
mr.K ckp nk berjaya kne la berusaha..
remember.! sacrifice before satisfied..!!

1st of all, result Ujian Sem dh kluar..
Alhamdulillah, result okey..
even x s'perfect mne, but it is expected result..
sbb exam aritu x perform 100%..
mmg dh agak result x s'baik yg d'impikan..
tp Alhamdulillah, bersyukur sgt2 ats rzeki dari ALLAH ini..
& the most important, result ni mmg utk mk & abah ;))))
insyaALLAH mk,akk akn cube yg lebih baik lg 4 the next exam..amin

btw, wanna wish a lot of CONGRATULATION for Mr.K..
haha,sy dh agak awk mmg terbaik..
congrate for ur excellence result in PSPM (Peperiksaan Semester Program Matrikulasi)..
congrate for da 4FLAT...sy mmg dh agak awk lyk utk 4.00..
Alhamdulillah..ALLAH makbulkan doa awak..
congrate again ekh wak..
lepas ni biar sy blnje awak plak k..;)) insyaALLAH..

~USAHA,TAWAKAL & BERDOA,BERSYUKUR~

p/s : i know the title is not related to the post..so,don't ever mention it..!!

ma'assalamah wa ilalliqa'..wassalam


Tuesday, November 16, 2010

Life is never flat

assalamualaikum

kian berhabuk ini blog..mls nk update punye kes..

esok mau pulang ke kmj..
haha,siyes sedih kuasa infiniti..
tp mr.K pesan,betolkn niat..kuatkan smngat..
balik kmj kn nk tuntut ilmu..
em,yup..awak betol..thanx a lot 4 da advice ^_^

cuti yg sgt menarik..
even just 2 minggu,alhamdulillah..
tp actually sara extend cuti dy..
ponteng 2 hari..hehe ;)

cuti ni mcm2 buat..
dpt lepaskan rindu kt mk ^__^
dpt lepaskan rindu kt family ^__^
dpt jumpe kengkawan..^_^
dpt jumpe.......ehem2...toing2..tetttt..hahaha..siapakah.????? ^__^
dpt siapkan lg 2 bekas telur..
dpt mcm2..best ^_^

rse mcm xnk balik kmj..
tp perjuangan harus diteruskan..

actually dpt twrn u..
kjuruteraan mekanikal..
hati berbelah bahagi..
nk gi ke xnk..haish =.='
em,xpe2..insyaALLAH de jln yg terbaik..

spnjang cuto,even byk perkara menarik,
de jugak yg x tertarik..
yela,LIFE IS NEVER FLAT..

Sunday, October 3, 2010

YA ALLAH...

Firman ALLAH:
"Sesungguhnya Kami telah jadikan manusia sentiasa dalam keadaan menghadapi kesulitan dan kesukaran (jasmani dan rohaninya)." (Surah Al-Balad: 4)

Saturday, September 25, 2010

MENTARI HIDUP

Assalamualaikumwarahmatullah..
Salam ukhuwah fillah buat umat islam di seluruh dunia..

Alhamdulillah,SARA msih lg diberikan kesempatan untuk berada di dunia blogger ini..

Hhmm..actually,SARA sdg bercuti hujung minggu di rumah..
ALhamdulillah,dapat menghabiskan masa bersama keluarga tersayang..
Tetapi SARA tetap perlu berpijak di bumi yang nyata bahawasanya perjuangan belum berakhir..
Taggungjawab sebagai seorang pelajar masih perlu diteruskan..
YA ALLAH,sangat besar dugaan buat hamba-MU ini sejak kebelakangan ini..
Jadi,janganlah KAU biarkan hamba-MU mengeluh dan merungut di atas semua ini..
ku tahu bahawa setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya dan sesungguhnya, tidak pernah KAU menguji hamba-MU diluar batasan kemampuan seseorang manusia itu..
Alhamdulillah,dengan adanya ujian dari-NYA, SARA sedar bahawa ALLAH masih sayangkan hamba-NYA ini..
Tabahkan hati hamba-MU YA ALLAH..

Hidup yang kian mencabar dan dipenuhi dengan ranjau dan liku ini mengajar SARA erti kedewasaan..
Alhamdulillah,SARA telah dapat menyesuaikan diri sepenuhnya dengan kehidupan di matrik..
Walaupun terkadang hati terasa sayu, tapi insyaALLAH,akan diteruskan jua perjalanan ini..
Buat Mak & Abah,insyaALLAH,akak akan cube sedaya upaya untuk tak menghampakan mak & abah..
Tapi akak nak mintak maaf sebab aritu eira de tepon..eira cakap mak & abah kalau boleh nak akak amik sains hayat..
Akak mintak maaf sebab tak dapat nak memenuhi keinginan mak & abah yang tu sebab akak takot akak tak mampu bawak..
Akak tahu,akak tak sepatuh abang..
Em,tapi akak dah berazam, akak nak realisasikan impian mak & abah..insyaALLAH..
Semoga ALLAH memberkati cita-cita akak ni..AMIN

Wassalam..

Wednesday, September 15, 2010

First Ionization Energy

The minimum amount of energy required to remove one mole of electron from the outermost orbital in one mole of gaseous atom

Saturday, August 21, 2010

Kembali Pulang

Assalamualaikumwarahmatullah
Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah,ALLAH Yang MAHA PEMURAH masih lagi memberi peluang dan kesempatan kepada pemilik blog ini untuk meng'update' blog yang serba kekurangan ini..

22 OGOS 2010 : TARIKH KERAMAT UNTUK STUDENTS PDT KMJ PULANG
Means : Lagi beberapa jam akan meninggalkan rumah

Sangat sayu hati ini YA ALLAH

Emak,abah,naim,iman,dean
Esok.........sape yg nak ketawa dengan akak lagi
Esok.........sape yg nak buat lawak untuk akak lagi
Esok.........sape yg nak dengar akak bercerita
Esok.........sape yg nak loyar dengan akak lagi
Esok.........sape yg nak tlong mk msk utk buke
Esok.........sape yg nak mrh akk lg klu akk wt slh
Esok.........sape yg nak gurau-gurau dengan akk lagi
Esok.........sape yg nak tanye akk keje sek dh siap blom
Esok.........akk nk cari pasal dgn sape
Esok.........sape nk teman akk buke
Esok.........esok.........esok.........esok.........

Ya ALLAH, tabahkanlah hati hamba-MU ini..
Sesungguhnya hamba-MU ini hanyalah insan yang lemah..
insan yang memerlukan sokongan..
KAU lindungilah ahli keluargaku YA ALLAH..
Panjangkanlah umur mereka dalam mentaati-MU..
Semoga KAU masih mengizinkan pertemuan antara kami berlaku YA ALLAH..
Pemergianku ke matrik hanya dengan satu niat,untuk menuntut ilmu YA ALLAH..
KAU berkatilah setiap ilmu yang hamba-MU ini perolehi..
Janganlah KAU palingkan hatiku YA RABBI..
AMIN YA RABBAL ALAMIN

Ma'assalamah
Wassalam

Friday, August 20, 2010

Pilihan Hati =)


VOTE A MILLION OF STARS FOR THIS SONG.!

Ya ALLAH,betapa sayu hati ini setiap kali mengenangkan pemergian kekasih-MU

Johor Matriculation College

Assalamualaikumwarahmatullah
Bismillahirrahmanirrahim

Bila bercerita tentang matrik :)
Sangat fake senyuman itu..yang sebenarnya =_='
Ya ALLAH,CIK SARA,tak elok macam tu..mak anda tak pernah ajar..
Learn to face the reality..okey2 :))))
Hah,byk kn senyuman tu..huhu
Alhamdulillah,CIK SARA mencuba untuk mengawal emosi..
insyaALLAH.. :)

Actually,byk kisah yang terjadi sebelum dan semasa berada di matrik..

Bermula dengan memeriksa tawaran sambung belajar PDT ke matrik melalui perkhidmatan sms (24 mei 2010)..check dengan AJ
1st trial : DUKACITA DIMAKLUMKAN BAHAWA ANDA TIDAK TERPILIH UNTUK MELANJUTKAN PELAJARAN KE PROGRAM MATRIKULASI (ayt x igt sgt..hentam sudah)
2nd trial : still got the same answer
3rd trial : itulah juga jawapan sam tu
so,means..CIK SARA memang tak terpilih untuk ke matrik lah kan..kan3
CIK AJ pun dapat reply yang sama..
keputusannya,CIK SARA akan melapor diri ke politeknik tepat pada 23 jun 2010
*time ni masih kat Felda English Language Centre,Kelana Jaya (FELC)*
so,esoknya juga gi pejabat FELC,minta surat berhenti..
tepat 28 mei 2010,CIK SARA telahpun meninggalkan FELC
excited nak keluar sebab tak nak buat assignment..(pemalas..Ya ALLAH,apa nak jadi.!)
*sedih yang teramat sangat*

then,lepas keluar,stay dekat rumah makcik di klang..
8 jun baru balik rumah bersama cousin-cousin tercinta..(school holiday)
kami pun memanfaatkan masa-masa cuti sebaik mungkin..
then, 10 jun 2010,visit sahabat (AJ)
AJ cakap,dia dapat surat tawaran ke matrikulasi..tp dia x nak pergi..
*pelik,sama2 check gune fone tak dapat*
Esoknya abah bawa balik surat dari sekolah..
*excited*tengok surat poli..ALhamdulillah,penantian berakhir..

Then,21 jun 2010..school holiday pun berakhir..
Pagi-pagi lagi abah dah tepon dari sekolah :
Abah : Akak dapat surat tawaran dari matrik ni
Akak : Hah.! biar betol
Abah : Ye..
Akak : Tapi kan tarikh pendaftaran dah lepas
Abah : Tak pe..boleh call orang matrik sebab suratnya sampai lambat

tarikh pendaftaran 14 jun 2010
Dapat surat 21 jun 2010 =_='
*dlm hati;ala..memang dah takde rezeki nak masuk matrik la ni*
*ceh,padahal memang dah excited nak masuk poli coz dapat course mechatronic engineering*
even tough,tapi insyaALLAH,usaha tangga kejayaan*

Tapi bila fikir parents,call juga orang matrik..
Bila call,dia suruh buat surat menyatakan sebab kenapa surat tu sampai lambat..
Then tunggu sampai hari esoknya *selasa 22 jun 2010* tak de apa2 khabar pun dari matrik
Memang tak rezeki la tu..

23 jun 2010 : daftar poli
daftar dengan AJ sebab dapat poli and course yang sama..
Hari orientasi best ^_^
Senior sporting :)
Masuk kelas pengenalan: kelas mekatronik
Best sangat-sangat sebab lecturer sangat-sangat sporting ^^,
classmate.? 44 orang..8 orang perempuan and the rest.? undefined~ahaks^^
Alhamdulillah,semua berjalan lancar..tak sukar untuk menjadi rapat dengan diorang..

26 jun 2010 : pagi-pagi mak mesej *tapi time tu takde kredit* :
>akak..kenapa dari semalam tak mesej mak.? semalam cikgu harlina hantar surat matrik kat rumah..kata dia sayang tak pergi..daftar 28 jun 2010<
:( :) :( :) :( :) :( :) :( :)
Hanya ALLAH sahaja yang tahu betapa berbelah bahaginya hati ini..

Fikir balik,tak sampai hati nak hampakan mak & abah..
So,ambil keputusan pergi even semua warga poli cakap JANGAN PERGI.! except lecturer makin suruh pergi..
28 jun,minta surat berhenti,check out kamsis*istilah bg asrama*
Abah ambil,terus settle kn semua urusan..
2 petang, daftar matrik..
maka dengan rasminya
CIK SARA TELAH MENJADI WARGA MATRIK

=UNFEELING=
susah sesuaikan diri..=HOMESICK +) =
rush.! kena kejar sekejar kejarnya..
subject banyak dah diorang belajar..
mule mengenal TP2..
diorang sangat sporting..
2 minggu bersama TP2,mula closed..
rasa selesa and seronok dengan diorang..
tup-tup,kena pindah TP6..
=.="..kena belajar sesuaikan diri dengan suasana baru lagi..
dugaan..insyaALLAH boleh dihadapi..
sedikit sebanyak okey la..
hati.? tak taw la..
kalau tak kerana setiap pagi call mak,confirm berjurai-jurai airmata mengalir..
CIK SARA bukan seorang pelajar yang hardwork
Tetapi bila masuk matrik,itulah yang menjadi kewajipan
HARDWORK.! STUDY HARD.!
rasa segan..kat matrik,semua budak pandai..
semua genius..
CIK SARA.? hmm..segan sangat-sangat..
perlu menghadapi persaingan yang sangat hebat..
tak pernah rasa macam ni..
terasa diri ini kerdil setiap kali berpijak di bumi matrik..

Ma'assalamah
Wassalam

Wednesday, August 18, 2010

Hari Kecewa Sedunia


Assalamualaikumwarahmatullah
Bismillahirrahmanirrahim
Alhamdulillah,bersyukur ke hadrat ILLAHI kerana masih diizikan untuk berceloteh di blog MENTARI HIDUP ini..

Hari ini telahpun masuk hari ke-9 umat islam menunaikan ibadah puasa..
Alhamdulillah,tinggal 21 hari sahaja lagi..insyaALLAH kita semua mampu menjalani ibadah puasa sebaik mungkin..insyaALLAH

By the way,merujuk kepada title entry kali ini,erks~the title..sound wierd~dan gambar yang nak best tapi tak jadi tuh..
CIK SARA yang kecewa,tapi ajak dunia pula sama-sama kecewa ya..
Syabas CIK SARA..anda memang pelik..masyaALLAH

Haish,ini lah yang dipanggil dugaan hidup..
InsyaALLAH CIK SARA kuat menghadapinya..
Ingat.! ALLAH takkan menguji hamba-NYA melebihi kemampuan hamba tersebut..
InsyaALLAH SARA,anda kuat.! :)

Apakah sebenarnya yang amat mengecewakan CIK SARA.?
CIK SARA kata~~jeng3~~NAK TAHU TANYA CIK SARA SENDIRI..ehhehehe
Tapi CIK SARA tak risau seyh..
Sebab3,beliau kata in whatever situation,CIK SARA still has her parents especially when she is in need :)
Alhamdulillah ALLAH telah mengurniakan mereka berdua untuk CIK SARA :)
.:--:. .:--:. .:--:. .:--:. .:--:. .:--:.

HAPPY BIRTHDAY TO YOU
HAPPY BIRTHDAY TO YOU
HAPPY BIRTHDAY TO FIRUZ HAYANA
HAPPY BIRTHDAY TO YOU

Selamat menyambu ulang tahun ke-18 buat CIK FIRUZ..
May ALLAH bless you and in whatever you do..
Smile always okey.!
Hope I will meet you before my last breath :)
Miss and love you a lot dear..
Ma'assalamah
Wassalam

Monday, August 16, 2010

Merinduimu

Assalamualaikumwarahmatullah
Bismillahirrahmanirrahim
Alhamdulillah..dengan izin-NYA,dpt lah sekali lagi kta bersua di laman sesawang ini..
Today, I would like..ececeh,speaking omputih lah pulak kan..

Em,actually,CIK SARA sangat-sangat merindui sahabat-sahabat terdekatnya..
Tersangat-sangat merindui mereka:
Firuz : motor SS,tengok bulan,waktu malam..selalu tunggu aku bersiap hendak gi sekolah dulu..gara-gara aku,ko pun sama-sama datang lambat..hehe..rindu sangat-sangat
Fatimah : ajar kau bawa motor..kesian kau selalu kena buli dengan budak kelas..dekat sana kena buli lagi ke.?
Aleyfa : food monster..haha..nickname terbaik buat aku..PEACE,trademark kau kn..huhu
Eira : eh2,dah lama tak lumbe masuk kelas,gi makmal sains, gi bengkel..rindu moment tu..
Sheera : sundae..orea mc..erks~x reti eja..haha..kasut hijau froggy..rindu giler kt kau seyh
Adik Hafidz : gudluck utk exam nanti..rindu adik sgt2 seyh~uhibbu dik :)
Fida : budak comel..huhu..kau kn3..hehe..yela2,mmg comel pn..kau terbaik weyh..hope kite dpt uitm same
Wak Mi : 'asik bebel je sara ni'..haha,dh lame x dgr kau ckp tu weyh..aku mmg suke bebel kt kau
AJ : sori weyh tinggalkan kau sorang2 kt poli merlimau..huhu..jgn sedih seyh..nti jumpe kt
UTM..insyaALLAH
Eyni : 'kamek'..haha..kau penerap unsur sarawak tu kn..kn3..rindu sgt2 kt kau
Sun : ni semua slh cad..ahha,kau memang suke slhkn org lain..tp kau tetap the best..serious aku rindu kau
Cad : 'ala,jeles ckp jela'..haha..cad2..rindu nk tgk kau bertekak dgn sun seyh
Kak Min : lesung pipit cannot go..huhu..senyuman menawan la..siyes rindu seyh
Kak Fiza : same mcm kak min..akk jgn stress2..rindu sgt2 kt akk..akk la akk terbaik SARA
Kak Syu : ahha,rindu nk tgk perangai sempoi..mkn rusky same2 tgh2 mlm en..huhu
H : rindu anda.?ahha..semestinya..huhu..jujur la,saya kecik hati dengan anda..haha..it's okey..saya faham,siapalah saya ini..huhu..ayat cannot go..hehe
Wassalam..

Saturday, August 14, 2010

Kebahagiaan Bercuti

Assalamualaikumwarahmatullah
Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah,hari ini telah pun sempurna kita menjalani ibadah puasa selama 4 hari..
InsyaALLAH,semoga 26 hari mendatang bakal menjadikan kita lebih menghayati erti sebenar Ramadhan pada tahun ini..insyaALLAH..

Sebenarnya,tidak terlintas pun di minda pemilik blog ini untuk meng'update' blog MENTARI HIDUP ini..
Tetapi,apa yang berlaku hari ini benar-benar membuatkan CIK SARA menghayati makna sebenar erti kehidupan..

Bermula dari awal pagi,Alhamdulillah hujan yang turun dilimpahi dengan keberkatan dari-NYA..insyaALLAH..

CIK SARA telah pun keluar dari rumah sejak jam 8.00 a.m. untuk menghadiri kelas memandu beliau..
Dek kerana tidak cukup tidur, CIK SARA tidak dapat fokus terhadap kelasnya pada hari ini..
Akibatnya,dua tiang menjadi 'mangsa' pelanggaran CIK SARA di bahagian tiga penjuru..
SYABAS CIK SARA, anda sangat cemerlang hari ini..insyaALLAH, sentiasa belajar dari kesilapan okey..!!

Di waktu petang pula, tanpa disangka mahupun dirancang, CIK SARA telah bertemu dengan kawan-kawan lama semasa di bangku sekolah dahulu..
Seperti yang anda semua sedia maklum, apabila sahabat bertemu semula, MasyaALLAH, riuh rendah bazar kami kerjakan..huhu
Sangat-sangat gembira kerana dapat berjumpa mereka semua..
Fida, Cad, Eyni, AJ, Nazmi, Zana, Anna & Epul : Gembira sangat-sangat dapat berjumpa kalian tadi..Alhamdulillah,rindu ini terubat jua..
insyaALLAH,jika umur kita panjang, kita bakal bertemu lagi suatu hari nanti..insyaALLAH

Selain itu, kebahagian yang CIK SARA temui setiap hari adalah moment-moment CIK SARA bersama keluarga tersayang..
Alhamdulillah..kebahagiaan ini yang tidak mampu membendung perasaan untuk sentiasa berada di rumah..
Sangat mengharukan bukan..huhu
Di waktu ini pun,ketika jam telah pun menghapiri pukul 1 pagi,keriuhan di rumah ini tetap kedengaran..
Huhu..alhamdulillah,ALLAH telah mengurniakan sebuah keluarga yang sakinah, mawaddah, warahmah buat hamba-NYA ini..
syukur YA ALLAH..sesungguhnya ENGKAU lah Yang MAHA BERKUASA ke atas segalanya YA RABBI..

And lastly, nak minta maaf kat adik Hafidz sebab klik button interest & cool banyak-banyak kat blog dia..
Akak suka baca entry adik, sebab tu akak suka klik banyak-banyak..
Maaf ye adik..huhu

Wassalam

Friday, August 13, 2010

1:05 a.m


Assalamualaikumwarahmatullah..
Bismillahirrahmanirrahim..


Alhamdulillah,hari ini sudah masuk hari ke-3 berpuasa..
Meniti hari-hari yang sangat bermakna..Alhamdulillah..


Sara sedang berusaha untuk membaiki dalaman nye~jiwa la~
Bukan kerana sakit jiwa okey..tetapi kekeliruan yang sering bertandang~even tak diundang~
Takpe2..itu juga merupakan satu ujian dari-NYA..insyaALLAH, sara boleh tempuhi..


Sara juga sedang menempuhi hari-hari yang bahagia sepanjang berada di rumah..
Tiada yang lebih indah berbanding dapat menghabiskan masa bersama keluarga tercinta..
Oh,moment-moment seperti inilah yang menjadikan tahap kemalasan berlipat ganda menyerang diri ini untuk kembali ke KMJ..
Setiap kali fikir KMJ,oh..umpama dibius otak untuk berfikir tentangmu KMJ..
Tetapi harus juga di tempuhi..KERANAMU CITA-CITA..!!!
InsyaALLAH,SARA KUAT.!! TABAHKAN HATI SARA..


Kepada FACEBOOK tercinta..harap maaf..
Sara sudah berasa bosan dan malas hendak menghadapmu..
Mungkinkah itu terjadi.? uhhu..tidak kot..
Sara perlu mengurangkan masa-masanya bersama FB.!
Semalam deactive sekejap..Rasanya sangat seronok tanpa facebook..
Umpama keseronokan first time single dulu~seronok la sangat ye~huhu
Eh,sara..bukan ke anda UNFEELING.??
yeah..sometimes..huhu

Sangat sedih bila memikirkan cuti raya..
5 hari.? wah,cuti yang sangat panjang..
Alhamdulillah,at least ada juga cuti even raya ke-3 sudah perlu pulang ke KMJ..
Syukran ye pengarah KMJ..


Haih,masa merapu telah tamat..
Masanya telah tiba untuk CIK SARA kembali ke dunia realitinya..
Math menanti anda..KIMIA bila pula.? haish =.='
Haish..bukan-bukan..masanya untuk CIK SARA melupakan sebentar buku-buku ilmiahnya..
CIK SARA hendak bermain badminton dan berbasikal dahulu okey.!
Yeah,BAHAGIA sungguh..Alhamdulillah..


Psssstt..ready for your driving school tomorrow..
Excited want to touch the steering..:)


Wassalam

Wednesday, August 11, 2010

PUASA & TIDUR

Assalamualaikum..
Bismillahirrahmanirrahim..

Rasanya belum terlambat untuk saya mengucapkan SALAM RAMADHAN buat semua umat manusia di muka bumi ini..ALHAMDULILLAH,RAMADHAN yang dinanti-nantikan telah pun menjelma..insyaALLAH bulan ini akan menjadi bulan yang penuh barakah..AMIN

OH.! DON'T DO THIS.!

.:--:. .:--:. .:--:. .:--:. .:--:. .:--:. .:--:. .:--:. .:--:.

Percaya atau tidak entry ini telah di'post' tepat jam 6.45 a.m..
Actually,pemilik blog ni tak berniat pun hendak menitipkan secebis wasiat di blog ini..ahha~wasiat meyh~..tetapi,kebuntuan kerana tidak berjaya menemui jalan penyelesaian soalan tutor fizik menyebabkan pemilik blog ini terus menghadap notebook kesayangannya..oh,DYNAMICS..sudah 15789 kali~tak baik tipu sara.!~okey2..just 5 kali sahaja ku berputar-putar di keseluruhan nota tersayang untuk mencari penyelesaian terbaik buatmu..tetapi tetap tidak ku temui solution nya..YA ALLAH, bantulah hamba-MU ini dan permudahkanlah segala urusan hamba-MU ini dalam usaha hamba-MU ini untuk menuntut ilmu,YA ALLAH..insyaALLAH SARA BOLEH.! SARA MESTI BOLEH.! CONFIRM..insyaALLAH..

Sedih..tak dapat join PLKN..em,tak apalah..bukan rezeki :)


Percaya atau tidak,pemilik blog ini tidak tidur sepanjang malam kerana keinginan yang kuat untuk menyelesaikan tutor fizik ini..kerana minat yang mendalam terhadap fizik & add math, fokus utama terlebih kepada dua subjek ini..oh,SARA.! di manakah kimia mu.? jangan disisihkan begitu..yup2..SARA,tak baik okey.! kesian kimia tu...
Em,baiklah..bila fizik & math telah selesai,kimia pula okey.! jangan risau kimia..tak mungkin ku mengabaikanmu..insyaALLAH

Okey.! masanya telah tiba untuk pemilik blog ini kembali ke pangkuan buku-bukunya..SEMOGA BERJAYA SARA.! REMEMBER YOUR DREAM.! DON'T LET YOUR DREAM JUZ BE A DREAM.BUT, LET'S GO.! ACHIEVE YOUR DREAM START FROM NOW..!!!!!!! INSYAALLAH YOU ARE ALWAYS CAN DO THE BEST,SARA.! :)
Wassalam..

Sunday, August 8, 2010

CHEMISTRY:EXERCISE CHAPTER 4

using camera :





yg scan mcm x brape okey..tp,tgk jela dulu


Saturday, August 7, 2010

Rindu RAMADHAN

Assalamualaikum
Bismillahirrahmanirrahim

Ramadhan menjelang lagi..
Sesungguhnya,pemilik blog ini sangat merindui bulan ramadhan yang bakal menjelma..
Ya ALLAH,hamba-MU ini khuatir tidak sempat untuk bertemu dengan Ramadhan kali ini..
Andai ENGKAU mengizinkan hamba-MU ini untuk merasai kemanisan di bulan Ramadhan tahun ini,jadikanlah Ramadhan kali ini Ramadhan terbaik buat hamba-MU ini dan insyaALLAH semoga Ramadhan akan datang akan bertambah baik lagi..insyaALLAH
Semoga dapat ku ubati rindu di jiwa ini dengan kehadiran Ramadhan nanti..insyaALLAH

Wassalam..

Thursday, July 29, 2010

Yasin

Asslamualaikumwarahmatullah

Alhamdulillah,ALLAH YANG MAHA PEMURAH masih lagi mencurahkan rzeki buat hamba-NYA ini untuk bernafas di muka bumi ini..

Hari yang sangat indah..bermula seawal pagi mencelikkan mata,saya taw yang hari ni bakal dipenuhi dengan rutin yang jarang sekali dilakukan..Alhamdulillah,segalanya telah selesai..harap maaf,pemilik blog ini memang sering dimarahi oleh guru bahasa melayu nye semasa sekolah dahulu kerana hobinye yang suke membina ayat berbelit-belit dalam karangan..harap maaf cikgu,kesilapan amat dikesali..insyaALLAH sedang dalam usaha untuk memperbaiki..

Berbalik pada cerita yasin tadi,yang sebenarnya,ibu saya telah mengadakan majlis bacaan yasin di rumah..yasin kecil hanya untuk sekitar kawasan perumahan guru~harap maklum : abah bekerja sebagai seorang guru..kerana itu saya menetap di kawasan perumahan guru~..Alhamdulillah,segalanya berjalan dengan baik sekali..
Em,bermula dari pagi,saya,ibu & seorang rakan ibu bertungkus-lumus berganding bahu mengemas rumah & masak-memasak..alhamdulillah,sangat seronok bila sambil buat kerja, sambil bergurau dengan ibu~harap maklum : saya memang anak emak~
Majlis bacaan yasin juga berjalan dengan baik sekali..alhamdulillah..saya x sangka yang saya mampu jadi orang terpenting dalam majlis nih..huhu~perasan sekejap~
"Ibu,lain kali kalau nak buat yasin lagi,tunggu akak balik taw.!" insyaALLAH..

Tuesday, July 27, 2010

Couple

Assalamualaikumwarahmatullah

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah,dengan izin-NYA,dptlah skali lagi sy post entry kt blog ni..
Semoga hidup ini sntiasa dicucuri rhmat oleh-NYA..

Tak taw lah,kenapa tibe-tibe terasa nk post entry ni..
Maybe sekadar ingin berkongsi maklumat..
InsyaALLAH..

Em,sebenarnya baru-baru ni ada seorang sahabat telah memilih untuk hidup solo@ single..
Maaf,saya x berniat untuk mention perkara ni kepada orang tertentu kerana saya menghoramati privacy beliau..
Em,jika saya x silap pandang,masa saya visit wall beliau di facebook, beliau ada menyatakan bahawa couple itu haram..
Peerkara ini mengelirukan saya kerana saya pernah terbaca buku apa saya tak pasti,karangan RAMLEE AWANG MURSHID
Dalam buku itu ada dinyatakan bahawa manusia ini dianugerahkan dengan 2 cinta..
1st,CINTA HAKIKI & ABADI..cinta yang hanya untuk ALLAH YANG KHALIK..
2nd,CINTA FITRAH..cinta yang ALLAH anugerahkan antara sesama manusia..

Jadi,saya mengambil inisiatif untuk bertanyakan persoalan ini kepada ustazah di matrik..
Then,ustazah telah memberitahu bahawasanya couple itu tak haram..tapi,perbuatan dalam couple itu yang menentukan couple itu haram @ x..jika couple berlandaskan syariat islam,mematuhi batasan pergaulan antara lelaki & perempuan,insyaALLAH..kebaikan akan diperoleh..amin

Wassalam..

Saturday, July 24, 2010

Assalamualaikum

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah.. syukur ke hadrat Illahi kerana masih d'beri kesempatan utk meneruskan perjlanan hidup ini..

pertama sekali,maaf la jika bhasa yg d'gunekan dlm blog ni agak b'celaru..hrp maklum bhwasanya pemilik blog ini bkn s'orang yg genius dlm sbjek bhsa melayu..stiap kekurangan itu lahir dari dlm diri ini..insyaALLAH sedang diperbaiki..mudah2an segalanya akan berjalan lncar..amin

seperti yg d'perhatikan,blog ni telah pn d'kosongkan..bermksud,bkn utk melupakan kenangan silam..tp,knangan silam yg wt pemilik blog ini ingin perbaiki segalanya yg telah terjadi..bkn bermksud x bersyukur dgn ape yg tlah ALLAH kurniakan,tetapi sesungguhnya,kelemahan itu lahir dari diri ini sndiri..insyaALLAH..semoga ALLAH memberi ksempatan utk sy mmperbaiki semua tu..

kenapa ye,tetibe blog ni t'update.? huhu..terima kasih wt adik hafidz..atas saranan beliau,hati ini terusik utk m'update blog ini..insyaALLAH,semoga ianya bermanfaat buat pemilik blog ini..terima kasih skali lg wt adik hafidz..

alhamdulillah,sy d'beri kesempatan kedua utk mmperbaiki kesilapan yg telah sy lakukan semasa SPM yg lalu..mungkin x ramai yg taw pe yg terjadi..hm,itu sekadar masa silam..bukan berniat utk melupakan,hanya khuatir jika terus d'ingati bkal mnjadi barah dlm hati..khuatir penyesalan x sudah bkal terjadi yg mampu memalingkan hati ini dari-NYA..semoga perkara itu x terjadi..insyaALLAH..

em,sejak kebelakangan ini,alhamdulillah hidup menjadi lebih tenang & damai..
alhamdulillah,rzeki ALLAH itu x pnh putus buat hamba-NYA..
kesempatan kedua telah d'berikan wt sy m'bahagiakan mk & abah melalui tawaran utk melanjutkan pelajaran ke Kolej Matrikulasi Johor..

minggu pertama berada di matrik..sy sndiri x menyangka yg sy akn d'serang 'homesick'..
YA ALLAH,betapa rndunye sy pd ibu sy..x dpt nk d'gmbrkn dgn kata2..
tp alhamdulillah,ALLAH msih menyayangi hamba-NYA ini dgn mengurniakan kesabaran & ketabahan dlm diri ini..sesungguhnya,ALLAH itu MAHA PEMURAH lagi PENYAYANG..
alhamdulillah,minggu2 berikutnya,sy sudah mula dpt menyesuaikan diri dgn suasana kolej..

insyaALLAH,ini permulaan baru buat sy..permulaan yg sy perlu hrgainya krna mngkin,tiada lg peluang ketiga slpas ini..
alhamdulillah,suasana hidup di matriks x terlalu merunsingkan..
hidup dgn kalkulator,sgt menikmati setiap detik di matriks..
bersyukur krana ALLAH telah mengurniakan masa wt hamba-NYA..
semoga tiada yg t'bazir,& masa2 itu dpt d'mnfaatkn sebaik mgkin..insyaALLAH..
semoga hari2 mendatang bkal menjadi hari terbaik wt diriku ini..AMIN YA ALLAH..