Thursday, July 29, 2010

Yasin

Asslamualaikumwarahmatullah

Alhamdulillah,ALLAH YANG MAHA PEMURAH masih lagi mencurahkan rzeki buat hamba-NYA ini untuk bernafas di muka bumi ini..

Hari yang sangat indah..bermula seawal pagi mencelikkan mata,saya taw yang hari ni bakal dipenuhi dengan rutin yang jarang sekali dilakukan..Alhamdulillah,segalanya telah selesai..harap maaf,pemilik blog ini memang sering dimarahi oleh guru bahasa melayu nye semasa sekolah dahulu kerana hobinye yang suke membina ayat berbelit-belit dalam karangan..harap maaf cikgu,kesilapan amat dikesali..insyaALLAH sedang dalam usaha untuk memperbaiki..

Berbalik pada cerita yasin tadi,yang sebenarnya,ibu saya telah mengadakan majlis bacaan yasin di rumah..yasin kecil hanya untuk sekitar kawasan perumahan guru~harap maklum : abah bekerja sebagai seorang guru..kerana itu saya menetap di kawasan perumahan guru~..Alhamdulillah,segalanya berjalan dengan baik sekali..
Em,bermula dari pagi,saya,ibu & seorang rakan ibu bertungkus-lumus berganding bahu mengemas rumah & masak-memasak..alhamdulillah,sangat seronok bila sambil buat kerja, sambil bergurau dengan ibu~harap maklum : saya memang anak emak~
Majlis bacaan yasin juga berjalan dengan baik sekali..alhamdulillah..saya x sangka yang saya mampu jadi orang terpenting dalam majlis nih..huhu~perasan sekejap~
"Ibu,lain kali kalau nak buat yasin lagi,tunggu akak balik taw.!" insyaALLAH..

Tuesday, July 27, 2010

Couple

Assalamualaikumwarahmatullah

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah,dengan izin-NYA,dptlah skali lagi sy post entry kt blog ni..
Semoga hidup ini sntiasa dicucuri rhmat oleh-NYA..

Tak taw lah,kenapa tibe-tibe terasa nk post entry ni..
Maybe sekadar ingin berkongsi maklumat..
InsyaALLAH..

Em,sebenarnya baru-baru ni ada seorang sahabat telah memilih untuk hidup solo@ single..
Maaf,saya x berniat untuk mention perkara ni kepada orang tertentu kerana saya menghoramati privacy beliau..
Em,jika saya x silap pandang,masa saya visit wall beliau di facebook, beliau ada menyatakan bahawa couple itu haram..
Peerkara ini mengelirukan saya kerana saya pernah terbaca buku apa saya tak pasti,karangan RAMLEE AWANG MURSHID
Dalam buku itu ada dinyatakan bahawa manusia ini dianugerahkan dengan 2 cinta..
1st,CINTA HAKIKI & ABADI..cinta yang hanya untuk ALLAH YANG KHALIK..
2nd,CINTA FITRAH..cinta yang ALLAH anugerahkan antara sesama manusia..

Jadi,saya mengambil inisiatif untuk bertanyakan persoalan ini kepada ustazah di matrik..
Then,ustazah telah memberitahu bahawasanya couple itu tak haram..tapi,perbuatan dalam couple itu yang menentukan couple itu haram @ x..jika couple berlandaskan syariat islam,mematuhi batasan pergaulan antara lelaki & perempuan,insyaALLAH..kebaikan akan diperoleh..amin

Wassalam..

Saturday, July 24, 2010

Assalamualaikum

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah.. syukur ke hadrat Illahi kerana masih d'beri kesempatan utk meneruskan perjlanan hidup ini..

pertama sekali,maaf la jika bhasa yg d'gunekan dlm blog ni agak b'celaru..hrp maklum bhwasanya pemilik blog ini bkn s'orang yg genius dlm sbjek bhsa melayu..stiap kekurangan itu lahir dari dlm diri ini..insyaALLAH sedang diperbaiki..mudah2an segalanya akan berjalan lncar..amin

seperti yg d'perhatikan,blog ni telah pn d'kosongkan..bermksud,bkn utk melupakan kenangan silam..tp,knangan silam yg wt pemilik blog ini ingin perbaiki segalanya yg telah terjadi..bkn bermksud x bersyukur dgn ape yg tlah ALLAH kurniakan,tetapi sesungguhnya,kelemahan itu lahir dari diri ini sndiri..insyaALLAH..semoga ALLAH memberi ksempatan utk sy mmperbaiki semua tu..

kenapa ye,tetibe blog ni t'update.? huhu..terima kasih wt adik hafidz..atas saranan beliau,hati ini terusik utk m'update blog ini..insyaALLAH,semoga ianya bermanfaat buat pemilik blog ini..terima kasih skali lg wt adik hafidz..

alhamdulillah,sy d'beri kesempatan kedua utk mmperbaiki kesilapan yg telah sy lakukan semasa SPM yg lalu..mungkin x ramai yg taw pe yg terjadi..hm,itu sekadar masa silam..bukan berniat utk melupakan,hanya khuatir jika terus d'ingati bkal mnjadi barah dlm hati..khuatir penyesalan x sudah bkal terjadi yg mampu memalingkan hati ini dari-NYA..semoga perkara itu x terjadi..insyaALLAH..

em,sejak kebelakangan ini,alhamdulillah hidup menjadi lebih tenang & damai..
alhamdulillah,rzeki ALLAH itu x pnh putus buat hamba-NYA..
kesempatan kedua telah d'berikan wt sy m'bahagiakan mk & abah melalui tawaran utk melanjutkan pelajaran ke Kolej Matrikulasi Johor..

minggu pertama berada di matrik..sy sndiri x menyangka yg sy akn d'serang 'homesick'..
YA ALLAH,betapa rndunye sy pd ibu sy..x dpt nk d'gmbrkn dgn kata2..
tp alhamdulillah,ALLAH msih menyayangi hamba-NYA ini dgn mengurniakan kesabaran & ketabahan dlm diri ini..sesungguhnya,ALLAH itu MAHA PEMURAH lagi PENYAYANG..
alhamdulillah,minggu2 berikutnya,sy sudah mula dpt menyesuaikan diri dgn suasana kolej..

insyaALLAH,ini permulaan baru buat sy..permulaan yg sy perlu hrgainya krna mngkin,tiada lg peluang ketiga slpas ini..
alhamdulillah,suasana hidup di matriks x terlalu merunsingkan..
hidup dgn kalkulator,sgt menikmati setiap detik di matriks..
bersyukur krana ALLAH telah mengurniakan masa wt hamba-NYA..
semoga tiada yg t'bazir,& masa2 itu dpt d'mnfaatkn sebaik mgkin..insyaALLAH..
semoga hari2 mendatang bkal menjadi hari terbaik wt diriku ini..AMIN YA ALLAH..